بر اساس این گزارش در کنار موضوع بازار یکی از مشکلات اصلی این بخش به بحث تامین سوخت برمیگردد که موجب ضرر و زیانهای بسیاری نیز بهخصوص در فصل سرما میشود. محمد بلاغی، رئیس هیاتمدیره انجمن گلخانهداران کشور در گفتوگو با خبرنگار ما در این خصوص میگوید: گلخانهدارانی که گاز طبیعی مصرف دارند مشکل خاصی در حوزه تامین سوخت ندارند، اما در برخی نقاط سردسیر در زمستان سال قبل، به دلیل سهمیهبندی که کردند گلخانهها دچار آسیب شدند. در واقع افرادی که گازوئیل و سوختهای فسیلی مصرف میکنند مشکل دارند چون بنا به یک فرمولی سهمیه سوخت گلخانهها داده میشود که آن فرمول دقیق نیست.
بلاغی افزود: مساله اینجاست که در برخی ماههای زمستان سرمای شدید داریم که سوخت کفاف نمیدهد و در برخی مناطق کشور متاسفانه سرمازدگی داشتیم حتی در نقاط جنوبی مثل جیرفت که ۱۴۰۲ و ۱۴۰۱ کاهش دما رخ داد در بخش سوخت مشکلات بسیار زیاد بود. بهخصوص اینکه موضوع قاچاق هم مطرح است تولیدکنندگان ما قربانی این موضوع شدند و سال قبل دربحث تامین سوخت بسیار اذیت شدند. اکنون در حالی که در کشورهای اطراف ترکیه در حوزه گلخانهای پیشرو است و در کشورهای اروپایی نیز کشورهایی همچون هلند و اسپانیا پیشرو محسوب میشوند گلخانهداری کشور نیز در حال حرکت به سمت گلخانه داری نسل پنجم است.
این حوزه با گرانی تجهیزات نیز مواجه است و لاجرم برای توسعه این بخش باید یکسری تسهیلات از سوی بخش دولتی تخصیص داده شود. بلاغی در این خصوص به خبرنگار ما میگوید: متاسفانه در سال قبل هیچگونه تسهیلاتی برای متقاضیانی که دوست داشتند گلخانه احداث کنند نداشتیم و تسهیلات تقریبا متوقف شد در سال ۱۴۰۱ هم به همین شکل بود. مساله اینجاست که اگر این کمکها و تسهیلات دولت نباشد توسعه گلخانهها چشمگیر نخواهد بود مگر اینکه تلاشی بکنند و در حد وسع خود کشاورز بتواند بحث توسعه گلخانهها را از روی اجبار و به دلیل نداشتن آب هزینه کند و راهاندازی کند.وی همچنین در خصوص میزان افزایش قیمت تجهیزات گلخانه در سالی که گذشت نیز گفت: متاسفانه قیمت تجهیزات بسیار افزایش یافته به طوری که بین ۵۰ تا ۷۰درصد افزایش قیمت داشت. در واقع اگر گلخانهها به صورت نیمه صنعتی یا نیمه تکنیک هم بخواهند کار کنند بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان هزینه یک هکتار گلخانه است که برای هیچ کشاورزی مقرون به صرفه نیست. با این وجود ما به دنبال گلخانههای نسل پنجم رفتهایم که بتوانیم کاهش هزینه احداث داشته باشیم. سعی داریم نمونههایی را بتوانیم در اوایل امسال در کشور اجرا کنیم که هزینه اجرا و ساخت را با توجه به گلخانههای نسل پنج کاهش دهیم.
از دیگر مسائل پیرامون تولیدات گلخانهای در واقع بحث کم آب بر بودن تولید این محصولات است که باعث شده با توجه به بحران کمآبی توجه ویژهای بر توسعه گلخانههای کشور شود. رئیس هیاتمدیره انجمن گلخانهداران کشور در پاسخ به این سوال که تولید در محیط گلخانهای تا چنددرصد نسبت به محیطهای باز صرفهجویی مصرف آب را رقم میزند گفت: محیط گلخانهای ۸ تا ۱۰ برابر کمتر از فضای باز مصرف آب دارد. یعنی اگر در فضای باز و زراعی ۱۰هزار لیتر آب مصرف میکنید، در فضای گلخانهای هزار لیتر استفاده میکنید. ضمن اینکه با ایدههای نوینی هم که از سال گذشته روی آن کار کردهایم باز هم مصرف آب کمتر شده است. به نحوی که با سیستمهای بازچرخانی که الان به صورت پایلوت در البرز اتفاق افتاده و مصرف آب باز هم کمتر از ارقام فعلی شده است.
بر اساس این گزارش از دیگر مسائل پیرامون تولیدات گلخانهای بحث صادراتمحور بودن آن است که البته به شرط داشتن تولید سالم بسیاری از کشورهای اطراف را میتوان پوشش داد. بهخصوص در مورد محصولاتی همچون فلفل دلمهای رنگی و بادمجان که بیشترین صادرات غالبا در این حوزه رقم میخورد، اما یکی از موضوعات قابل بحث در این مورد نداشتن آمارهای درست صادراتی است. به طوری که به گفته بلاغی آماری که در گمرک ارائه میشود چون کد گمرکی محصولات گلخانهای و فضای باز، جدا نشده چندان دقیق نیست و حدودی و تقریبی است بهخصوص در برخی آیتمها مثل فلفلهای دلمهای. بنابراین انجمن گلخانهداران سال قبل اقدام به راهاندازی یک سامانه هوشمند محصولات گلخانهای کرد که به نظر میرسد در صورت اجرایی شدن بتواند آمارهای دقیقی از میزان تولید، وضعیت بازار و صادرات ارائه بدهد.
رئیس هیاتمدیره انجمن گلخانهداران کشور در این خصوص میگوید: با توجه به نامگذاری سال، ساختاری را در کشور در سال ۱۴۰۲ ایجاد کردیم که بنا داریم این ساختار را در سال جدید عملیاتی کنیم و ساختار در قالب زنجیره ارزش محصولات گلخانهای کشور است که در یک پلتفرم تمام حلقههای زنجیره اعم از تحقیق و توسعه، تامین، تولید، فرآوری، بستهبندی و بازار به صورت هوشمند عملیاتی میشود و ما روی این بستر تمام آمارهای تولید، صادرات و عرضه داخل را به صورت نقطهای در هر نقطهای از کشور خواهیم داشت و به صورت لحظهای و برخط میتوانیم آمار تولید، فروش و صادرات را گزارشگیری کنیم. البته امیدواریم مسوولان وزارت جهاد در راستای اجرایی کردن این سامانه هوشمند با ما همکاری کنند چرا که سال قبل مقاومتهایی در این حوزه از سوی مسوولان این وزارتخانه صورت گرفت.