پنج شنبه 27 اردیبهشت 1403
Thursday, 16 May 2024

جلوه تمدن ایران در قلب اروپا

شنبه 12 تیر 1400 - 00:03
نمایشگاهی از آثار باستانی ایران در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن برپا شده که تاریخ پنج‌هزارساله کشورمان را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می‌دهد. در این نمایشگاه که با عنوان «ایران حماسی» برپا شده، بیش از ۳۵۰قلم شیء مربوط به ایران دوره باستان، ایران دوره اسلامی و ایران معاصر به نمایش گذاشته شده است. این اشیا شامل دست‌نوشته‌ها، سفال، فرش، مجسمه، منسوجات و عکس چیزهایی هستند که در معرض تماشا قرار گرفته‌اند. واقعیت این است که بازدیدکننده‌ها می‌توانند با یک بلیت، تمدن پنج‌هزارساله یک کشور را از نظر بگذرانند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این رویداد این است که مطالعات در مورد ایران باستان و ایران اسلامی را به هم پیوند می‌زند و آن را در کنار بخش قدرتمندی از هنر و فرهنگ معاصر قرار می‌دهد. این مساله همواره به‌صورت مجزا بررسی می‌شد، اما حالا این امکان فراهم شده است تا دستاوردهای هنری هزاره‌های مختلف به صورت یک کل منسجم در نظر گرفته شوند. استقبال از این نمایشگاه این روزها خیلی خوب بوده و رسانه‌های معتبر هم به آن پرداخته‌اند.

نشریه گاردین در گزارشی این نمایشگاه را ایده‌ای بسیار بلندپروازانه دانست که هدفش معرفی فرهنگ ایران از هزاره سوم پیش از میلاد تا امروز است و به‌خوبی نشان می‌دهد که در هزاران سال با تمام فراز و فرودها، هیچ‌گاه هنر و فرهنگ ایرانی از میان نرفته و در شکل‌های گوناگون به زندگی ادامه داده است. «پنج هزار سال عظمت عرفانی» عنوانی است که جاناتان جونز، نویسنده گاردین برای مطلبش درباره این نمایشگاه برگزیده است. به گزارش خبرآنلاین، جونز می‌نویسد: «اینجا فرهنگی وجود دارد که مردمان امروز ایران را به ساکنان این سرزمین در پنج‌هزار سال پیش متصل می‌کند. برای مقایسه، اینجا در بریتانیا، باید تاریخ را از ماقبل برپا شدن استون‌هنج تا امروز روایت کنیم و امیدوار باشیم که اتصال برقرار بماند. در فرهنگ ایرانی این اتصال پس از پنج‌هزار سال همچنان برقرار است.» راشل کمپ‌بل در نشریه تایمز نیز از تجربه مکاشفه‌گونه‌اش می‌نویسد و درباره «ایران حماسی» می‌گوید: «ایران محل تکثرگرایی فرهنگی شگفت‌انگیزی است.» او با اشاره به حرکت مداوم فرهنگی از پنج‌هزار سال پیش تاکنون تاکید می‌کند که این‌ سرزمین، هیچ‌گاه به ماندابی برای فرهنگ تبدیل نشده است. آلستر سوک از دیلی‌تلگراف هم گنجاندن حجم عظیمی از تاریخ و فرهنگ در این نمایشگاه را تا حدودی «گیج‌کننده‌» توصیف کرد و نوشت: «در فاصله‌ای کوتاه، کورش بزرگ، امپراتوری عظیم اشکانیان و پیچیدگی‌های آیین‌ زرتشتی، از آتشکده تا برج سکوت، از برابر چشم‌مان می‌گذرد. دوران قاجاریه در مکانی کوچک نزدیک به انتهای نمایشگاه گنجانده شده و بسیاری از نکات مربوط به این دوران ناگفته باقی مانده است.»

موزه ویکتوریا و آلبرت از پیشگامان و مهم‌ترین موزه‌های هنر و طراحی و بزرگ‌ترین موزه هنرهای طراحی و مجسمه‌سازی جهان به شمار می‌رود. این موزه در سال۱۸۵۲ تاسیس شده و نامش را از ملکه ویکتوریا و همسرش پرنس آلبرت گرفته و از ابتدای تاسیس به جمع‌آوری آثار مختلف ایران تمایل نشان داده است، به‌طوری که می‌توان گفت یکی از پیشروترین مجموعه‌های آثار هنری ایران را از دوره‌های میانه و مدرن دارد. گفته می‌شود برپایی چنین نمایشگاهی با این وسعت طی ۹۰سال گذشته در بریتانیا بی‌سابقه بوده است.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.