۴۰۱۲۹
۱۸۸۱۷۷
۱۸۸۱۷۷
پ

نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار

بسیاری از زنان با آغاز دوران بارداری شاهد تغییرات جسمی و روحی متنوعی هستند که روند زندگی آن‌ها را در دوران بارداری با اختلال روبه‌رو می‌کند.

بسیاری از زنان با آغاز دوران بارداری شاهد تغییرات جسمی و روحی متنوعی هستند که روند زندگی آن‌ها را در دوران بارداری با اختلال روبه‌رو می‌کند.
تقریبا همزمان با مثبت شدن جواب آزمایش بارداری که احتمالا شلوار جین‌تان هم کمی بهتان تنگ می‌شود، نفخ هم شروع می‌شود که به خاطر تاثیر هورمون بارداری «پروژسترون» است و باعث ورم می‌شود.
این تغییرات که در افراد مختلف، متفاوت است اگرچه با پایان یافتن دوران بارداری برطرف می‌شوند، اما گاهی برخی از آن‌ها به ویژه تغییرات روحی و روانی تا ماه‌ها پس از زایمان نیز مادر را همراهی می‌کنند.
به همین دلیل آشنایی با این تغییرات به زوج‌های جوان و زنانی که اولین تجربه بارداری خود را پیش رو دارند کمک می‌کند با مطالعه و مشاوره با پزشک خود در این زمینه علاوه بر پیشگیری از بروز برخی از این اختلال‌ها به تعدیل و تسکین آن‌ها در دوران بارداری خود کمک کنند.
افزایش مو، خارش بدن، تیرگی پوست، حواس پرتی، تکرر ادرار، یبوست و نوسانان خلقی، از جمله تغییراتی است که در دوره بارداری با آن مواجه می شوید.
نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار

تیرگی پوست بدن
یکی از رایج‌ترین تغییرات دوران بارداری در زنان که به دنبال تغییرات هورمونی در بدن مادران دیده می‌شود، تیرگی پوست در هفته‌های اول تا هفته‌های ۱۶-۱۷بارداری است. در این شرایط به دلیل افزایش ملانین در بدن مادر احتمال تیرگی پوست او در بخشی از نواحی بدن مانند کشاله ران و زیر بغل و حتی خط میانی دیواره شکم دیده می‌شود.
این تغییرات گاهی با بزرگ‌تر یا پررنگ شدن خال‌های سطح بدن نیز همراه می‌شود، به گونه‌ای که خال‌هایی که پیش از این چندان در سطح پوست مشخص نمی‌شدند، واضح‌تر به نظر می‌آیند. این تغییرات از جمله طبیعی‌ترین تغییراتی است که هر زن بارداری در این دوران در بدنش مشاهده می‌کند و با پایان یافتن دوران بارداری به مرور از بین می‌روند.
اما نکته‌ای که هرگز نباید فراموش کنید این است که اگر بزرگ‌شدن و تغییرات خال‌ها با سوزش یا خونریزی همراه بود باید حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.

تغییرات هورمونی و افزایش مو
یکی دیگر از تغییرات هورمونی در بدن زنان باردار افزایش میزان موی سر و موهای زاید بدن است که به صورت موقت و در دوران بارداری غالب افراد آن را تجربه می‌کنند.
در این مرحله علاوه بر آن‌که موی سر مادر پرپشت می‌شود، موهای زاید بدن او نیز در مقایسه با قبل بیشتر می‌شود. این پرمویی با پایان یافتن دوران بارداری و زایمان مادر برطرف می‌شود و گاهی در برخی مادران به دلیل کاهش املاح خونی و آهن روند معکوس به خود می‌گیرد.
به گونه‌ای که مادر پس از تولد نوزادش با ریزش موی سر رو به رو می‌شود. اگر چه این عارضه با تغذیه مناسب و دریافت املاح مورد نیاز بدن از قبیل آهن و ویتامین‌ها قابل پیشگیری و درمان است.

عدم تمرکز و حواس‌پرتی
بسیاری از زنان باردار به دلیل عوارض مختلف ناشی از بارداری از قبیل حالت تهوع، خستگی و دردهای ناشی از بارداری ممکن است در طول این دوران دچار حواس‌پرتی، فراموشی و عدم تمرکز شوند.
این مسئله نباید موجب نگرانی آن‌ها شود چرا که با پایان یافتن دوران بارداری آن‌ها دوباره تمرکز و قابلیت‌ها اولیه خود را به دست می‌آورند. دلیل اصلی بروز این واکنش‌ها در بدن اختلالات هورمونی و تغییرات اساسی است که در طول ماه‌های بارداری برای زنان به وجود می‌آید. تغییراتی که برای بسیاری از زنان جوان و کم تجربه جدید و بسیار دشوار به نظر برسد.

نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار

خارش ناشی از بارداری
با افزایش هفته‌های بارداری و بزرگ‌تر شدن جنین در ماه‌های ششم و هفتم بارداری پوست بدن مادر به ویژه در نواحی شکم، سینه، ران‌ها و بازو‌ها دچار کشش می‌شود. این تغییرات که به دلیل افزایش حجم جنین و افزایش وزن مادر در پوست ایجاد می‌شود به دلیل پارگی‌های جزئی که در بافت الاستین پوست ایجاد می‌شود در بدن به وجود می‌آید و غالبا در سطح پوست مادر قابل مشاهده است.
این پارگی‌ها درحقیقت‌‌ همان خطوط صورتی یا قرمز رنگی است که به راحتی می‌توان آن در سطح بدن مشاهد کرد. بروز این خطوط در بدن غالبا با خارش سطح پوست همراه است و اکثرا زنان باردار آن را تجربه می‌کنند. اما میزان آن متناسب با تغییرات بدن، وزن و حجم بدن جنین در زنان باردار متفاوت است.

بارداری و تکرر ادرار
یکی از موضوعاتی که موجب نگرانی برخی زنان جوان در دوران بارداری می‌شود، تکرر ادرار است. این عارضه که از ماه اول بارداری به بعد با زنان باردار همراه است به دلیل فشاری که از ناحیه رحم بر مثانه مادر وارد می‌شود، بروز می‌کند و نمودهای مختلفی در زنان باردار دارد.
به این ترتیب که برخی زنان باردار ممکن است در این دوران با افزایش تعداد دفع ادرار در طول روز روبه‌رو شوند و برخی ممکن است تنها حس دفع ادرار را داشته باشند و به طور واقعی نیازی به این کار نداشته باشند.
تکرر ادرار معمولا در ماه پایانی بارداری درست زمانی که جنین در پایین لگن مادر قرار می‌گیرد و جایگاه خود را پیدا می‌کند در مقایسه با ماه‌های دیگر بیشتر است. این عارضه نیز با انجام ورزش‌های انقباضی در عضلات لگن و تقویت آن‌ها در دوران بارداری و کاهش مصرف مایعات در ساعات شب قابل کنترل است.

بارداری و نوسانات اخلاق
حتما تا امروز درباره نوسانات اخلاقی و بدخلقی‌های زنان باردار شنیده‌اید. این مسئله نیز از جمله عوارض ناشی از تغییراتی هورمونی در بدن است و موجب می‌شود زن باردار دچار حالت‌های اخلاقی متضاد و متناقضی شود.
به گونه‌ای که در فاصله زمانی کمتر از یک ساعت احساسش درباره موضوعات یا افراد دستخوش تغییر قرار گیرد. به عنوان مثال او ممکن است بی‌دلیل از همسرش عصبانی شود و خیلی زود این عصبانیت را فراموش کند.

نفخ شایع‌ترین شکایت زنان باردار
با افزایش حجم رحم برای مراقبت و نگهداری از جنین میزان فشار به دیگر اندام‌های درونی بیشتر می‌شود. به این ترتیب علاوه بر مثانه که تحت فشار قرار می‌گیرد دیگر بخش‌های دستگاه گوارش از قبیل معده و روده‌ها نیز تحت فشار قرار می‌گیرند و عملکرد آن‌ها دچار اختلال می‌شود.
به این ترتیب اکثر زنان باردار در دوران بارداری با مسئله نفخ که به دلیل تغییر عملکرد روده‌ها و افزایش فعالیت‌ آن‌ها تحت فشار رحم ایجاد می‌شود، رنج می‌برند. خوشبختانه این عارضه نیز با پایان یافتن دوران بارداری در زنان از بین می‌رود.
ضمن آن‌که برای کنترل و تعدیل دردهای ناشی از نفخ به زنان باردار توصیه می‌شود از مصرف غذاهای نفخ‌آور پرهیز کنند. در کنار نفخ، ابتلا به یبوست نیز از جمله عوارض ناشی از دوران بارداری است که به دلیل اختلال در عملکرد روده‌ها در زنان باردار دیده می‌شود، برای کنترل این عارضه نیز به زنان باردار توصیه شده مصرف میوه و آب میوه را در برنامه‌غذایی روزانه خود فراموش نکنند و در کنار پروتئین از غذهای پرفیبر نیز مصرف کنند.

نارضایتی و غمیگنی در زنان شاغل
برخی زنان باردار از آنجا که در ماه‌های پایانی بارداری‌شان مجبور به ترک شغل و محیط کاریشان می‌شوند با حس‌هایی مانند بی‌حوصلگی و احساس پوچی مواجهند و حتی ممکن است بیشترین ساعات روز را با احساس غمگینی و تحریک‌پذیری سپری کنند.
این حالات اگر چه از جمله عوارض ناشی از بارداری و خانه‌نشینی محسوب می‌شود اما توصیه ما این است که در صورتی که این اختلال‌ها بیش از ۲ بار در طول هفته بروز کرد، باید برای درمان و پیشگیری از تشدید آن به روان‌شناس یا مشاور مراجعه کنند.

نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار

واریس و انقباضات عضلانی
با افزایش وزن زنان باردار که به مرور طی ماه‌های بارداری برای آن‌ها اتفاق می‌افتد، استعداد ابتلا به واریس و انقباض در عضلات پای آن‌ها افزایش می‌یابد.
بروز واریس در ران‌ها و ساق پا به دلیل گشادی رگ‌های سطحی در این اندام‌ها اتفاق می‌افتد و به خوبی قابل مشاهده است. برای پیشگیری از بروز این عارضه یا کنترل آن در دوران بارداری راه‌حل‌های مختلفی وجود دارد که یکی از آن‌ها پوشیدن جوراب‌های مخصوص واریس و بالا نگه‌داشتن ساق پا و ران‌ها در طول روز است.
از سوی دیگر برای کنترل انقباضات ماهیچه‌ای که غالباً با درد همراه است بهترین روش مصرف شیر، ماست و غذاهای سرشار از کلسیم است تا از بروز این انقباضات در عضلات و ماهیچه‌های پا پیشگیری شود.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
افزایش میزان پروژسترون در دوران بارداری، تمام ماهیچه های بدن از جمله دستگاه گوارش را آرام می کند و این باعث کاهش هضم غذا و گاز در سیستم بدن می شود که منجر به باد کردگی و نفخ شکم خواهد شد ؛ اینها احساسات ناخوشایند را بعد از یک وعده غذایی بزرگ ایجاد می کنند.
علاوه بر افزایش هورمونی، دلایل بیشتری برای باد کردگی و نفخ در طول دوران بارداری وجود دارد.

علل نفخ در دوران بارداری
علاوه بر افزایش میزان پروژسترون و رشد رحم، عوامل دیگری نیز وجود دارند که موجب ایجاد گاز می شوند و در نهایت منجر به نفخ و باد شکم می شوند.

یبوست
غذا از طریق دستگاه گوارش عبور می کند و برای مدتی طولانی در روده باقی می ماند.این کار به جنین کمک می کند تا تمام محتویات غذایی از جمله آب را جذب کند.با این حال، نتایج جذب باعث مدفوع خشکی می شود ،که مدت بیشتری طول می کشد تا به راست روده برسد، باعث یبوست و نفخ شکم خواهد شد.

حساسیت غذایی
برخی غذاها به احتمال زیاد باعث گاز بیشتری نسبت به برخی دیگر می شوند. به عنوان مثال، آن هایی که بیماری سلیاک دارند، نمی توانند محصولات گلوتن را هضم کنند و می توانند گاز زیادی ایجاد کنند..
در مورد کسانی که به لاکتوز حساسیت دارند، هم همینطور است و هضم محصولات لبنی مثل شیر برایشان مشکل است و می تواند منجر به گاز و نفخ شود.
علتش این است که بدن نمی تواند به اندازه کافی لاکتوز (که در محصولات لبنی وجود دارد)، را بشکند و هضم کند و در این باره دچار مشکل خواهد شد.

باکتری ها در روده
اگر تغییری در تعادل باکتری در روده وجود داشته باشد، منجر به تولید گاز بیشتر، نفخ و باد شکم می شود.
افزایش وزن
میزان گرسنگی شما ممکن است افزایش یابد و شما بیشتر غذا بخورید. با استفاده از رژیم غذایی مغذی همراه با ویتامین های مکمل میزان کالری خود را افزایش خواهد داد که شما را بی حال و کم تر فعال می کند. از این رو، شما احساس می کنید که در روزهای اخیر ناراضی و ناراحت هستید.

علت نفخ در حاملگی چیست؟ چگونه گاز و نفخ در بدن تولید می شود؟
گاز به دو روش در بخش گوارشی گرفتار می شود:وقتی که شما هوا را می بلعید و هنگامی که باکتری ها غذای هضم نشده را در روده می شکنند.
شما بیشتر این گاز را از معده خود به وسیله آروغ زدن آزاد می کنید و نفخ شکم در نتیجه گاز رخ می دهد، تا زمانی که در طول روده بزرگ حرکت کند.
-کربوهیدرات برخلاف پروتئین ها و چربی ها، مقدار زیادی گاز تولید می کند. چربی ها می توانند روند هضم را آهسته کنند چون زمان می برد تا شکم خالی شود و می تواند منجر به نفخ شکم شود.
علاوه بر مواد مغذی ضروری بالا، غذاهایی وجود دارند که برای جلوگیری از گاز و باد کردگی وجود دارند.


نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار
غذاهایی که باعث ایجاد گاز و نفخ در بارداری می شوند
برخی غذاها می توانند موجب نفخ در برخی از زنان باردار شوند.
-سبزیجاتی نظیر کلم، گل کلم، لوبیا، کلم بروکسل، پیاز، کنگر فرنگی و مارچوبه حاوی کربوهیدرات های غیر محلولی هستند که قابل هضم نیستند. بنابراین، این می تواند گازهای پر شده از گوگرد را تولید کند که منجر به بوی تعفن می شود.
-خوراکی هایی مانند نخود، عدس، گرم سبز منبع بزرگ فیبر هستند. اما مصرف بیش از حد غذاهای با فیبر بالا می تواند منجر به شکم گاز شود. اما در برخی افراد، رژیم فیبری می تواند به کاهش گاز و نفخ کمک کند.
-دانه هایی مانند دانه آفتابگردان، خشخاش، و رازیانه نیز گاز را در روده بزرگ تولید می کنند که منجر به نفخ شکم می شود.
-میوه هایی مثل سیب، انبه، کشمش ، آلو، آلبالو، هندوانه و هلو نیز حاوی کربوهیدرات های غیر جاذب هستند. بدن شما نمی تواند آن ها را هضم کند و آن ها به روده بزرگ منتقل می شوند و باعث نفخ شکم با گاز می شوند.
-فروکتوز موجود در آب میوه ها هم باعث نفخ شکم می شود.
-گندم، سبوس گندم، و محصولات گندمی می تواند منجر به تخمیر در روده بزرگ شود، بنابراین موجب گاز و باد کردگی می شود.
-سوربیتول، یک شیرین کننده مصنوعی است که در برخی غذاها و نوشیدنی ها یافت می شود و می تواند باعث شکل گیری گاز شود.
در اغلب موارد، شما به هیچ درمانی برای نفخ و گاز نیاز ندارید و پس از تولد کودکتان ناپدید می شوند.هم چنین برخی درمان های خانگی و راه هایی وجود دارند که به شما کمک می کنند احساس ناراحتی خود را مدیریت کنید.

درمان های خانگی برای نفخ و گاز در طول بارداری
درمان های زیر هنگامی که در مقادیر متوسط و هم چنین در دوران بارداری استفاده می شوند، ایمن تلقی می شوند. اما مراقب کاربرد آن ها در سه ماهه اول زمانی که بیشتر گیاهان با نقص های مادرزادی و پیچیدگی های متعدد دیگر مرتبط هستند، محتاط باشید.
بهتر است قبل از هر گونه درمان خانگی با پزشک مشورت کنید.

۱. شنبلیله برای رفع نفخ در بارداری
یک مشت دانه شنبلیله را در یک لیوان آب خیس کنید و دانه ها را صبح روز بعد دور بریزید. این آب را جرعه جرعه بنوشید تا از شر گاز و باد کردگی ایجاد شود.

2. چای بابونه
یک فنجان تازه چای بابونه بعد از وعده های غذایی خود داشته باشید. این کار به تسکین سیستم گوارشی شما کمک خواهد کرد و احساس ناراحتی و ورم را کاهش می دهد.

3.هل ضد نفخ
جویدن دانه هل به درمان نفخ شکم به طور طبیعی کمک می کند. شما همچنین می توانید چای هل را با جوشاندن دو فنجان آب با شش عدد هل و کمی پودرجوز درست کنید. این نوشیدنی به شما کمک می کند تا مشکلتان را کم کنید.

4. رفع نفخ در بارداری با دارچین و عسل
یک قاشق غذاخوری پودر دارچین را با عسل در یک فنجان آب جوش مخلوط کنید و آن را تازه مصرف کنید.

5. گشنیز ضد نفخ در بارداری
پودر دانه های گشنیز را در یک فنجان آب داغ مخلوط کنید، محلول را صاف کنید و بنوشید.

6. درمان نفخ در بارداری با زنجبیل
یک قاشق چای خوری آب زنجبیل تازه را آماده کنید و عسل را به آن اضافه کنید. این یک درمان عالی برای باد کردگی ایجاد می کند.
این درمان ها نفخ و باد شکم را کاهش داده و به شما کمک زیادی به شما می دهد. همچنین می توانید چند نکته را برای راحتی بیشتر دنبال کنید.


نفخ شکم بارداری، شایع‌ترین شکایت زنان باردار
7. لباس های گشاد بپوشید
لباس هایی که شما در دوران بارداری می پوشید، می تواند نقش مهمی در کاهش گاز و نفخ شکم ایجاد کند.

8. وعده های غذایی کوچکی بخورید
شما به تعداد کالری روزانه خود نیاز دارید و خوردن وعده های غذایی کوچک تر در طول دوران بارداری مشکل خواهد بود.با این حال، این کار به کاهش احساس نفخ در شما کمک می کند و برای جبران وعده های غذایی کوچک تر، باید مرتباً غذا بخورید.
تقسیم کردن غذا به شش وعده غذایی کوچک به جای سه وعده غذای سنگین نه تنها از بار زیاد بر سیستم گوارشی شما جلوگیری می کند بلکه کودک شما را تغذیه می کند.

۹. آهسته غذا بخورید
شما باید به آرامی غذا بخورید تا به هر لقمه تان فرصتی برای جلو رفتن از طریق دستگاه گوارش بدهید.
نباید بیش از حد دستگاه گوارش را پر کنید. علاوه بر این، هنگامی که به سرعت غذا را قورت می دهید، احتمال بلعیدن هوا وجود دارد.
قبل از غذا چند نفس عمیق بکشید و در طول غذا استراحت کنید. هم چنین زمانی که استرس زده هستید غذا نخورید.

10. غذاهای غنی از فیبر بخورید
نان ها، هویج، گندم کامل، بلغور جو، نان ها، نان ها و گلابی ، بهترین منابع فیبر هستند.
فیبر آب را در سیستم گوارشی جذب می کند و غذا را به آرامی در درون روده حمل می کند. بنابراین، حرکات روده شما را منظم نگه می دارد و شما را از احساس نفخ پاک می کند. فیبر را به آرامی بهرژیم غذایی خود اضافه کنید اگر به آن ها عادت ندارید.

۱۱. از غذاهای سرخ شده و گازدار پرهیز کنید
غذاهایی مانند پیاز، کلم، بروکلی و لوبیا گاز دارند. غذاهای سرخ شده ممکن است گاز به معده ندهند، اما آن ها می توانند روند هضم شما را کاهش دهند و منجر به نفخ شکم شوند، شما باید مصرف این غذاها را کاهش دهید تا شکم خوبی داشته باشید.

12. کاهش مصرف شکر تصفیه شده
هوس کردن شیرینی در دوران بارداری متداول است اما شما باید نیاز به مصرف شکر تصفیه شده را کنترل کنید.
نوشیدنی های اسیدی و آب میوه های شیرین همچنین حاوی سطوح بالایی از شیره قند فروکتوز هستند، که به نفخ و باد کردن معده منجر می شوند.
آب میوه تازه از زردآلو ، موز و هلو برای ارضای هوستان، به جای آب نبات ها و نوشابه های گازدار را انتخاب کنید.
از جویدن آدامس و مواد غذایی تندی که حاوی سوربیتول هستند، خودداری کنید که می تواند موجب گاز و باد کردن در طول دوران بارداری شود.

۱۳. مصرف مواد تلخ
مصرف غذاهای تلخ در مقادیر کوچک، در فرآیند هضم اثر مثبتی بر نفخ شکم دارد.برخی از داروهای بزرگ شامل زنجبیل، آب لیمو در آب داغ، برگهای سالاد تلخ هستند. نیم ساعت پیش از غذایتان اینها را بخورید.

14. داشتن یک ژورنال غذایی
غذاهایی که مصرف می کنید را ارزیابی کنید و حجم گاز را در عرض شش ساعت بعد از هر وعده غذایی ببینید.یک دفترچه غذایی را برای پیدا کردن غذاهایی که باعث واکنش می شوند، داشته باشید.

15. انتخاب مناسب غذاها
اگر یادداشت برداری انجام می دهید، ممکن است بدانید کدام غذاها برای شما خوب هستند و کدام موارد باعث نفخ و باد کردن شما نمی شوند.
می توانید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا یک رژیم غذایی کامل را دنبال کنید. همیشه غذاهای تازه را به جای غذاهای فرآوری شده و یا منجمد انتخاب کنید.
شما می توانید غذاهای ارگانیک را انتخاب کنید، که عاری از آفت کش ها و مواد شیمیایی اصلاح شده ژنتیکی هستند.

16. افزایش مصرف مایعات
مقدار زیادی آب بنوشید تا بدن خود را مرطوب نگه دارید.روز خود را با یک لیوان آب شروع کنید و سپس به نوشیدن ادامه دهید، از آب میوه های تازه در رژیم غذایی خود نیز استفاده کنید.
آن ها به دفع سموم از بدن شما کمک می کنند و از نفخ و باد کردن و یبوست جلوگیری می کنند.

پ

محتوای حمایت شده

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

مشاوره ویدیویی

    • اخبار داغ
    • جدیدترین
    • پربیننده ترین
    • گوناگون
    • مطالب مرتبط

    برای ارسال نظر کلیک کنید

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.